Bästa tipsen när du ska ansöka om lån
Idag har de allra flesta vuxna människor någon form av lån bakom sig. Det kan vara ett gammalt (eller nytt) studielån som ligger och gnager på ekonomin, men det kan också handla om ett bolån för huset, ett renoveringslån för lägenheten eller ett privatlån för bilen. Även om många avråder från att ta lån i onödan är ett lån ingenting som egentligen är farligt. Däremot kan lånet påverka din ekonomi negativt om du inte har möjlighet att betala av det enligt avtalet.
Innan du väljer att ansöka om ett lån är det således viktigt att du har koll på hur ett lån fungerar, vilken ränta du kommer att få och hur avbetalningsplanen ser ut. För att det ska vara enklare och tryggare för dig att ta ett lån har vi därför samlat fem värdefulla tips du inte får vara utan.
5 värdefulla tips inför din låneansökan
1. Förstå den effektiva räntan
Det är lätt hänt att bara titta på den månatliga räntan och glömma den effektiva. Visst är det viktigt att ha koll på hur mycket du kommer få betala varje månad, men du måste också se till lånets totala kostnad. Den effektiva räntan visar nämligen vad den totala kostnaden för lånet kommer att bli. Då inkluderas både lånebeloppet, månatlig ränta och andra eventuella avgifter som t.ex. administrationsavgifter och liknande.
2. Ta hjälp av en medsökande
Med hjälp av en medsökande kan du höja din kreditvärdighet och få ett lån med mycket schysstare villkor. Observera att en medsökande alltid måste vara helt införstådd med vad det innebär att stå med på ditt lån och att du måste få dennes godkännande innan du uppger några personuppgifter. En medsökande kan också vara bra att använda när du vill ansöka om ett större lånebelopp, t.ex. i samband med bolån, stora privatlån eller billån.
3. Minska antalet kreditupplysningar
Ju färre kreditupplysningar du har, desto större chans är det att du får ett riktigt bra lån med bra villkor. Många kreditupplysningar kan annars orsaka problem och i värsta fall göra att du får avslag på din ansökan helt och hållet. Det beror helt enkelt på att banken eller långivaren inte kan vara säker på att de tidigare kreditupplysningarna inte gav dig skulder som ännu inte har hunnit registreras på den upplysning de själva håller i handen. De kan således inte ta ett korrekt beslut gällande din ekonomi och ett lån kan utebli eller få försämrade villkor.
4. Använd en låneförmedlare
Det finns flera fördelar med att använda en låneförmedlare och därför bör detta alltid vara ditt förstahandsval när du ska ansöka om ett lån. En låneförmedlare samarbetar med flera olika banker och långivare som kan erbjuda dig ett bra lån med en lämplig återbetalningstid. Att jämföra gör dessutom att du kan se vilken bank som har den bästa räntan och vilken aktör som kan garantera dig beloppet du vill ha. Att jämföra är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till någonting. Du kan alltså välja att se hur marknaden ser ut, men sedan avstå från alla lån om du ångrar dig.
5. Du får ångra dig
Visste du att du har full rätt att ångra ditt lån, även efter att du har signerat med BankID? I Sverige är det lag på att du har rätt att ångra lånet, förutsatt att du säger till och skickar tillbaka pengarna inom 14 dagar från att du har signerat ditt lånelöfte. Det är viktigt att du skickar tillbaka det fullständiga beloppet om du inte längre behöver pengarna och att du kontaktar lånegivaren eller banken innan du gör det.